Domy mých předků – část 4 Zemandlovi, Kuběnovi, Hruškovi

09.09.2016 12:38

 

 

Byly to rody pastýřské a ovčácké, co vlastní střechu nad hlavou nikdy neměly. Jejich domovem se stávaly obecní pastoušky a panské hospodářské dvory, vždy tam, kde s nimi uzavřeli pracovní smlouvu. Tyto rody se vzájemně různě míjely, ale také spojovaly sňatky.

V polovině 18. stol. se objevuje na louckém dvoře u Olešnice rodina polního hospodáře (ovčáckého mistra) Zemandla.

 

 

Popis: C:\Users\Eva\Pictures\2013-06-10 Louka\Louka 013.JPG

 

 

 Odtud pak zamířila na nedaleký dvůr Lamberk.

 

 

Popis: C:\Users\Eva\Pictures\2013-06-10 Louka\Louka 068.JPG

 

 

Koncem 18. století však začalo ovčácké řemeslo upadat a s ním postupně upadali i Zemandlovi. Z vážených a dobře oceňovaných polních hospodářů se většinou stávali obyčejní pastýři.

Sestry Rozálie a Kateřina Zemandlovy bydlely na přelomu 18. a 19. století v doubravické pastoušce č. p. 101 u svého nevlastního bratra obecního pastýře Františka Hlouška. Po jeho předčasné smrti se do této pastoušky nastěhovala rodina vojenského veterána z napoleonských válek a obecního pasáka Lorenze Kuběny. Po něm převzal pastýřskou hůl jeho nejmladší syn Jan.  Pastouška byla pak v r. 1893 kompletně zrekonstruována a následně opět před několika roky.  Její původní podoba se nedochovala.

 

Popis: C:\Users\Eva\Downloads\Photo0768.jpg

 

Vdova po Františku Hlouškovi se r.1811 znovu vdala za pastýře Tomáše Hrušku z Lažánek.  S ním pak přebývala v Rájci na panském dvoře, kde byl Tomáš zaměstnán jako pasák krav. 

 

 

Popis: C:\Users\Eva\Documents\Hospodářský dvůr v Rájci.jpg

 

Kontakt

Rodokmeny od Evy

evevesela@seznam.cz

Vyhledávání

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode